Program edukacyjny „Od uprawy do potrawy” w tarnowskim Tesco.

We wtorek 12 lutego 2019 r. uczniowie klasy III A wybrali się na wycieczkę do sklepu Tesco w Tarnowie, aby wziąć udział w programie edukacyjnym dotyczącym zdrowego odżywiania.

Jak pokazują badania i codzienne obserwacje, problem nieprawidłowych nawyków żywieniowych ujawnia się w momencie, gdy dzieci stają przed samodzielnym wyborem – w kuchni, sklepie czy szkolnym sklepiku. Odpowiedzią Tesco na ten problem jest program edukacyjny „Od uprawy do potrawy”. Podczas wycieczki, zamiast poznawania teorii, dzieci samodzielnie odkrywały, badały i wyciągały wnioski.  Próbowały nowych smaków i łamały szyfry etykiet. Odkryły, że za zwykłym ananasem, czy owocem mango kryje się niezwykła historia podróży przez ocean.

Podczas wycieczki uczniowie klasy III A poznawali nowe smaki i odkrywali różnorodność zdrowych produktów. Będzie to zapewne inspiracja, by na co dzień wybierać produkty pełnowartościowe (w miejsce tych przetworzonych). Uczyli się też prawidłowego czytania etykiet i przekonywali się, że produkty posiadają różny skład, w efekcie czego –  dwa z pozoru identyczne  – mogą się bardzo różnić. Przypomnieli sobie również informacje o piramidzie żywieniowej.